Disco musik

På New Yorks och Philadelphias gayklubbar uppstod under 70-talet musikgenren disco. Omkring 1975 hade discon sitt kommersiella genombrott och dess storhetstid varade ungefär fram till 1979.

Disco

Ordet disco kommer från det franska ordet discothèque som betyder ”samling av grammofonskivor”. 1977 kom filmen Saturday Night Fever som gav den stora massan en lättillgänglig bild av discokulturen. Filmen med den dansante John Travolta i huvudrollen och massor av discomusik av bland annat gruppen Bee Gees gjorde stor succé och klassas idag som en kultfilm.

Nya genrer växer fram

På 1980-talet utvecklades discon vidare och på klubbar i Chicago blandades den och soul upp med synthbaserad Europeisk musik och utmynnade i en ny musikgenre som kallas House. Parallellt med att Housen kom till kom också eurodiscon som även den växte sig fram ur discon på 80-talet, Modern Talking är ett exempel på en grupp från den tiden. Eurodiscon hängde kvar och utvecklades vidare till eurodance, och under 90-talet hade vi en mängd artister inom genren, bland annat E‑type och Pandora. Artister som idag inte säljer många skivor, men som klättrade högt på listorna på sin tid.

Disco i Sverige och utomlands

I Sverige har aldrig discon varit särskilt stor, även om Abba hade några rena disco-låtar genom exempelvis Dancing Queen och Gimme! Gimme! Gimme! Även Tomas Ledin och Björn Skifs gjorde några enstaka disco-låtar, men så mycket mer än så blev det inte.

Andra kända artister inom discon som absolut måste nämnas är Earth, Wind & Fire, Gloria Gaynor, Donna Summer och Village People. Och även om det inte släpps mycket nytt material inom genren är den för alltid bevarad i alla discoälskande hjärtan.

Bookmark the permalink.