Kända från Idol

För att skapa en sångkarriär i Sverige ställs hårda krav. Det finns flera kanaler att gå igenom men är man en bra sångare så kan man komma långt väldigt snabbt genom att delta i Idol. 

Idol bygger på en amerikansk realityserie som blivit väldigt populära i Sverige. Tre stycken domare reser landet runt och lyssnar på amatörsångare. De väljer ut sina favoriter och dessa får resa till Stockholm och tävla om det eftertraktade skivkontraktet som utlovas till vinnaren. När en vinnare är nära att koras kan man se deras odds nämnas i tidningar som en indikation på vem som troligen vinner.

Vilka är det då som har lyckats skapa en bra karriär efter att ha varit med i Idol? Det tre som vi anser har gjort största intrycket på svenska folket är faktiskt tre kvinnliga vinnare.

Agnes Carlsson

Hon är numera ett hushållsnamn och har en internationell karriär. Hon medverkade under andra säsongen och vann. Efteråt släppte hon sin första singel ”Right here, right now” som toppade singellistan. Hon spelade in sitt första album på bara två veckor och några år senare satsade hon på sin internationella karriär. Hennes singel ”Realease me” sålde i 900 000 exempelar världen över.

Amanda Jenssen

Hon deltog i Idol 2007 men vann faktiskt inte, hon blev tvåa. Detta stoppade dock inte hennes karriär. Hon tecknade skivkontrakt i början av 2008 och hon lyckades få Grammis och P3 Guld-nomineringar. Amanda gjorde en otrolig första turné och arbetade flitigt med Pär Wiksten och uppträdde gärna med andra artister under sina spelningar. Några av hennes highlights är att vara förband åt The Rolling Stones och hon har även varit med i musikprogrammet ”Så mycket bättre”.

Amanda Fondell

Ännu en Amanda kom in på listan. Denna Amanda vann Idol 2011 och hennes vinnarlåt, som hon skrivit tillsammans med före detta Idol-tävlaren Darin, släpptes senare som singel och kom etta på singellistan. Hon släppte sedan sitt första album som fick bra kritik. Året efter var hon med i ”Allsång på Skansen” och året därpå deltog hon i Melodifestivalen men kom inte vidare till Eurovision.

Bookmark the permalink.