Kända musikaler

Sound of Music, Cats, Chicago, Miss Saigon, Fame, Grease, ja exemplen på kända musikaler är många. Här nedan tänkte vi ta en lite närmare på ett par av dem.

3945939-old-theater-stage-and-red-curtain

Chess

Från början var Chess endast ett musikalbum innan den på våren 1986 blev musikal i London med Elaine Page och Tommy Körberg i huvudrollerna. Några av de mest kända låtarna från musikalen inkluderar bland annat ”One Night In Bangkok”, ”I Know Him So Well” och så givetvis ”Anthem”.
För den som inte vet det så handlar Chess i stora drag om en schackmatch mellan en amerikan och en ryss under kalla kriget.

Kristina från Duvemåla

Precis som Chess är även Kristina från Duvemåla skriven av Benny Andersson och Björn Ulvaeus. När musikalen, med bland andra Helen Sjöholm och Peter Jöback i rollerna, hade premiär år 1995 blev den en stor succé, mycket tack vare låtar som ”Du måste finnas” och ”Guldet blev till sand”.
Kristina från Duvemåla är baserad på Vilhelm Mobergs böcker om den svenska utvandringen till USA under 1800-talet där vi får följa Karl-Oskar och Kristina på deras väg mot ett nytt liv på den amerikanska kontinenten.

Bookmark the permalink.